דודי שמש

התקנת גלאי גז

המדריך השלם לדודי שמש

 

דוד השמש מאז ומתמיד היה נוכח בהווי הארצישראלי, אך הוא זוכה לעדנה עצומה מחדש גם כאן בארץ, אך בעיקר בעולם עם התגברות המודעות לאיכות הסביבה. דוד השמש הוא בהחלט האלטרנטיבה הטובה, החסכונית והירוקה ביותר לחימום מים, כיוון שהוא עושה שימוש במשאב טבע שקיים בשפע, בטח במדינה שלנו – השמש.

 

ממה מורכב דוד שמש? 

דודי שמש מורכבים משני חלקים עיקריים: מיכל מים וקולט שמש. מיכל המים מגיע במספר גדלים – 30 / 60/ 80 / 120 / 150 / 200 / 300 ליטר והוא מצופה שכבה חיצונית, שעשויה לרוב מאמייל, בטון או צבע, והיא מיועדת למנוע היווצרות חלודה וחדירה של מים מבחוץ. בין המיכל הפנימי לשכבה החיצונית ישנו חומר בידוד תרמי עשוי פוליאורטן מוקצף שתפקידו לשמור על חום המים.

החלק השני של הדוד הוא קולט שמטרתו להפיק מים חמים מאנרגיית השמש ולהעבירם למיכל המים. הקולט הוא למעשה פאנל סולארי הבנוי ממעטפת זכוכית ומצינורות מים אנכיים אטומים המורכבים לכל אורכו והוא עשוי חומרים שונים, ביניהם סקדיול (שהיא פלדה מגולוונת), חומר שמיועד בעיקר לאזורים קרים כיוון שהוא חזק מאוד ועמיד בלחצים גבוהים, או נחושת שנחשבת לחומר גלם קל מאוד ומוליך חום בצורה טובה ולכן מחממם את המים בקולט במהירות ולטמפרטורה גבוהה.

 

סוגי דוודי שמש

ההבדלים העיקריים בין דוודי השמש הם בעיקר בנפח מיכל המים שמותאם למספר הנפשות בבית, בהתאם לכלל האצבע – 35 ליטר מים חמים ביום פר אדם. אך למעשה ישנם כמה סוגים של דוודים:

 

דוד שמש במעגל פתוח – מערכת תרמוסיפונית

זהו דוד השמש הרגיל והפופולרי ביותר בארץ שעובד על עיקרון של תרמוסיפון – מים חמים קלים יותר ממים קרים. המים מחממים בקולטי השמש וכיוון שהם חמים, הם צפים על פני המים הקרים ומועברים אל המיכל, וגם שם הם צפים מעל המים הקרים ומגיעים אל הברזים, כאשר אנו פותחים אותם.

 

דוד שמש במעגל סגור – דוד מחליף חום

ישנן דירות רבות שרחוקות מהגג או שאין מקום על גג הבניין שלהן להתקנת דוד שמש. עבור דירות אלה הפתרון הוא דוד מחליף חום, שמזרים מים חמים אל מיכל הדוד שנמצא בדירה באמצעות צינורות שרוול שלא באים במגע עם המים שבמיכל, אך המים שהם מזרימים מחממים את המים שבמיכל באמצעות עיקרון מפל הטמפרטורות. 

 

דוד חשמלי

במרביתם המוחלט של דוודי השמש מותקנת גם מערכת חשמלית שמופעלת בלחיצת כפתור (מה שאנו קוראים "בוילר"). המערכת החשמלית ממוקמת בתחתית הדוד וכוללת גוף חימום שהוא גם מעין מד-חום, שמכבה את גוף החימום כאשר המים מגיעים לטמפרטורה מסוימת.

החברות המובילות בייצור דוודי שמש הן אור הטבע, כרומגן, אמקור, טל סחר, נמרוד ועוד. הן פועלות בשוק כבר עשרות שנים והמוצרים שלהן איכותיים ועמידים לפגיעות מזג האוויר. ניתן לרכוש דרכן את הדוודים או דרך חברות קטנות אחרות שמשווקות את המוצרים שלהן. כך או כך, הלקוח מקבל מוצר אמין וטוב.

לא משנה באיזו חברה תבחרו, הדבר החשוב הוא לבדוק שלדוד השמש שלכם יש תו תקן ושמספר שנות האחריות שתקבלו הוא מעל 5 שנים. עדיף גם לוודא ששכבת הציפוי החיצונית של הדוד עשויה אמייל ולא בטון שכבר אסור למכירה במדינות מסוימות. האמייל נחשב לחומר עמיד יותר והמים שהוא מספק נקיים.

 

עלויות

על בסיס שני החלקים המרכזיים של דוד השמש – מיכל המים וקולט השמש נקבעים מחירים של דודי שמש. למחיר זה יש להוסיף כמובן גם את מספר שנות האחריות שנע בדרך כלל בין 5-8 שנים ואת ההתקנה והיכן היא מתבצעת, האם על גג רעפים או גג שטוח והאם ניתן להעלות את הדוד במעלית או שיש צורך להביא לשם כך מנוף. כמו כן מתווספים לדוד גם אביזרים נלווים כמו מעמד, שסתום ביטחון ושסתום אל חזור, וכן נלקחת בחשבון ההורדה של הדוד הישן מהגג. כל אלה קובעים את המחיר הסופי של דוד השמש. 

 

עלות ממוצעת של דוד שמש תנוע בין 800-1,800 ₪ בהתאם לנפח הדוד. המחירים אינם כוללים התקנה. קחו בחשבון שעל אף שטווח המחירים לא גדול, עדיין יש הבדלים בין מחירי הדוודים ומומלץ כמובן לעשות סקר שוק לפני הרכישה.

 

 

באדיבות אתר טוב תודה

 

 

גז ומיזוג אויר

לשרותך תמיד: 052-4523829